Comunicat de presă
De la Orașul (non)sexist la META MUZE – campania colaborativă “Acasă este feminin”

În perioada August-Noiembrie 2023, Bucureștiul devine scena unui proiect cultural inovator, META MUZE, ce dorește să aducă echilibru de gen pe harta culturală a orașului nostru. Cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, META MUZE, organizat de OnScreen/Room For Magic, se lansează într-un efort de a corecta dezechilibrul existent între reprezentarea feminină și masculină în ceea ce privește numele străzilor bucureștene.

Lansăm campania virtuală “Acasă este feminin”, de includere de noi personalități feminine în nomenclatorul stradal, care se desfășoară în perioada 13 octombrie-5 noiembrie 2023.
META MUZE invită comunitatea să propună și să susțină nume de personalități feminine pentru denumirea străzilor bucureștene. Aceasta va contribui la crearea unui mediu mai incluziv și echitabil în oraș și la inspirarea noilor generații.

Proiectul META MUZE aduce în prim-plan colaborări interdisciplinare și activități artistice menite să aducă conștientizare asupra nevoii de echilibru de gen în cadrul numelor străzilor din București. Cu ajutorul comunității și a partenerului Asociația Muze – Asociația pentru Teatru-Film-Muzică-Dans, lansăm un chestionar public ce vă invită să propuneți nume noi de străzi feminine, aducând astfel o perspectivă feminină asupra orașului.

Pornind de la concluziile cercetării “Orașului non(sexist)-Inventar al discriminărilor urbane sensibil la gen”, anume că doar 3.5% dintre străzile din București denumesc personalități feminine, acest proiect cuprinde o serie de activități creative care își propun să educe cetățenii de toate vârstele cu privire la personalitățile feminine notabile deja incluse în patrimoniul cultural al Bucureștiului.
Pasul următor este acela de a adăuga nume noi, într-un efort colaborativ. Prin participarea la acest demers, locuitorii Bucureștiului pot contribui la crearea unui mediu mai inclusiv și echitabil în orașul pe care îl numim acasă.

Componente ale proiectului META MUZE

Principalele componente ale proiectului META MUZE includ:

 • Seria de 7 animații educative: Fiecare episod al acestei serii este dedicat unei personalități feminine notabile care a dat numele unei străzi din București. Primele 3 animații (dedicate Reginei Maria, Mariei Tănase și Elenei Caragiani-Stoenescu) pot fi vizionate pe platforma www.metamuze.ro  și sunt accesibile pe toate rețelele sociale ale proiectului (Facebook, Instagram, TikTok, YouTube).
 • Expoziția mobilă în autobuz: O expoziție mobilă va fi organizată în interiorul unui autobuz reinventat ca spațiu neconvențional. Această expoziție va fi prezentă în diferite locații ale Bucureștiului pentru a fi accesibilă cât mai multor locuitori, în parking-urile de la intrările în parc, după cum urmează:
  3 noiembrie –  Sector 4. Parcul Carol (Piața Libertății nr. 1)
  4 noiembrie – Sector 3. Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), intrarea dinspre Câmpia Libertății;
  5 noiembrie – Sector 1. Parcul Herăstrău, intrarea Charles De Gaulle

Vizitatorii vor avea ocazia să testeze cunoștințele lor despre modul în care sunt localizate cele 7 străzi pe harta Bucureștiului printr-o aplicație interactivă. De asemenea, în interiorul autobuzului vor fi expuse portrete ale celor 7 personalități feminine, oferind acces la conținut dedicat prin intermediul QR code-urilor.

 • Măsurarea gradului de relevanță a subiectului pentru public: În cadrul campaniei virtuale, proiectul va colecta date despre personalitățile propuse de public și argumentele din spatele propunerii, evaluând astfel gradul de relevanță al subiectului pentru comunitate. Concluziile vor fi concretizate sub forma unui raport ce va fi făcut public.

Prin promovarea personalităților feminine remarcabile pe harta culturală a Bucureștiului, proiectul își propune să contribuie la promovarea egalității de gen, la crearea unui mediu inclusiv, primitor și empatic, inspirațional, precum și la promovarea unui mediu sigur și protector în oraș.
Partenerii noștri în acest demers sunt IQads, Asociația MUZE, Asociația Retina-Timpan, www.bloomevnt.com, ISCOADA, Radio România Cultural, Room For Magic/OnScreen și Sneaker Industry.

 

Din echipa proiectului fac parte:

 • Lavinia Petrariu, Manager de Proiect / Voce/ Scenariu/Cercetare sociologică
 • Oana ArsenOi, Responsabil Comunicare/ Cercetare artistică
 • Andreea Petrovici, Ilustrator/Grafician
 • Daniel Petrariu, Artist New Media
 • Cristian Ghiță, Animator/ Motion Graphic Artist

 

Pentru mai multe informații și noutăți, urmăriți-ne pe rețelele sociale:

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Pentru informații suplimentare și solicitări de presă, vă rugăm să contactați:

Reprezentantul de presă: Oana Arsenoi

E-mail: oana.arsenoi@gmail.com

 

#METAMUZE #Bucuresti_incluziv #PatrimoniuCultural #EchilibruDeGen #METAimpact

#străzifeminine #acasăestefeminin #ARCUB #BucureștiAcasă2023 #animațiieducative #feminin