În perioada 13 octombrie-5 noiembrie 2023, Campania "Acasă este feminin" își propune să scoată la iveală muzele voastre, contemporane sau nu.
Cine vă inspiră?
Cine merită să dea numele unei străzi, unui monument sau unui reper urban în Bucureștiul acasă?
Sursa de inspirație: de la Orașul non(sexist) la Meta Muze
În 2015, a fost publicat materialul “ORAȘUL (NON)SEXIST – Inventar al discriminărilor urbane sensibil la gen”, o cercetare privind dimensiunea de gen a orașului, avându-le pe Laura Grünberg (Sociolog și scriitoare) și Diana Elena Neaga (Lect. univ. dr.) drept coordonatoare.
În urma acestui studiu complex și de pionierat, a reieșit că, la acea vreme, din cele 5221 de străzi/piețe/pasaje ale Bucureștiului, doar 1% au nume de personalități feminine. Acesta a reprezentat un titlu jurnalistic care a trezit curiozitatea Laviniei Petrariu de a descoperi mai mult despre această lucrare.
Putem spune că a fost eficient? Putem. Dincolo de titluri aparent bombastice, suplimentar, a extras pe baza cifrelor concluzia că un mod mai onest de a titra problema ar fi că din totalul de 5221 de străzi/piețe/pasaje ale Bucureștiului, 1462 poartă nume de personalități masculine și 53 poartă nume de personalități feminine.
Putem spune că sună mai puțin bombastic? Aproape deloc. Doar că de data aceasta este un adevăr mai net. La fel de trist, dar mai net. 🙂
Aceasta a fost motivația de la care am pornit proiectul META MUZE.
Le mulțumim coordonatoarelor Laura Grünberg și Diana Neaga pentru munca de cercetare și că ne-au fost sursa de inspirație.
Pentru că noi, femeile, creștem și ne dezvoltăm cel mai bine atunci când cooperăm, sper că vom reuși în această sesiune București acasă 2003, care se încheie în noiembrie, să ducem și mai departe concluziile lor. Iar dacă timpul se va dovedi a nu fi suficient, să continuăm proiectul prin atragerea altor surse de finanțare.
Lăsăm mai jos extrase legate de proiectul Orașul (non)sexist – Inventar al discriminărilor urbane sensibil la gen.
Doina Olga Stefănescu, conf. univ. dr. SNSPA, specialist pe probleme de educație – opinie:
Laura Grünberg, într-un articol din Dilema Veche – “Oraşul, femeile şi stima de sine?”
Așadar, lansăm campania Acasă este feminin!
Ne dorim să aflăm de la voi despre META MUZELE care vă inspiră în prezent, prin valorile și realizările lor.
Fie că sunt contemporane cu noi, fie că și-au adus contribuția la comunitate înainte să ne naștem, pentru ca nouă să ne fie puțin mai ușor.
Ne propunem să descoperim cum percepeți nevoia reală de a avea o amprentă feminină mai accentuată la nivel urban, care să cultive sentimentul de incluziune și acceptare în sânul orașului pe care îl numim “acasă”.
META MUZE este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023.
Sunt 3 comments
[…] Pretext […]
[…] Pretext […]
[…] Acasă este Feminin 2023 […]