DESPRE PROIECTUL META MUZE

META MUZE este un proiect transdisciplinar, cu elemente new media, menit să aducă o conștientizare asupra proporției dezechilibrate dintre reprezentarea feminină și cea masculină la nivelul hărții urbane.

Prin dezvoltarea de colaborări și activități artistice interdisciplinare, ne propunem să educăm cetățenii cu privire la câteva dintre personalitățile feminine deja incluse în patrimoniul cultural și totodată să îi adăugăm, în mod colaborativ, nume noi. O astfel de echilibrare a percepției asupra Bucureștiului, cu o perspectivă feminină, contribuie la cultivarea și extinderea sentimentului de acasă către toți locuitorii săi.

PRETEXT

Ideea proiectului a început de la materialul Orașul (non)sexist – Inventar al discriminărilor urbane sensibil la gen, o cercetare de pionierat din 2015, care includea și informația că din cele 5221 de străzi/piețe/pasaje ale Bucureștiului, 1462 poartă nume de personalități masculine și 53 poartă nume de personalități feminine. Acestea din urmă reprezentând doar 3.5%, deci într-o proporție foarte dezechilibrată.

MOTIVAȚIA

Motivația din spate ține de necesitatea unei amprente feminine mai accentuate, pentru a cultiva sentimentul de acasă, în orașul nostru, pentru toți cetățenii săi, indiferent de gen.
Aceasta intenție este sprijinită de dorința de a onora valorile și contribuția personalităților feminine care au dat deja nume de străzi, folosind un limbaj cât mai accesibil cetățenilor de toate vârstele.
Și în același timp să explorăm ce alte personalități din ultima sută de ani și mai recent pot inspira tinerele generații de fete să își descopere identitatea și vocația.

 

PUBLIC ȚINTĂ

Prin acest demers de conștientizare a resprezentativității feminine foarte scăzute la nivel de nomenclator stradal și al obiectivelor urbane, ne propunem să atingem următoarele grupuri țintă:

 • Femei și fete, în sens larg – aceasta este cea mai evidentă categorie de public, deoarece campania se concentrează pe adăugarea de nume feminine în denumirea străzilor. Femeile și fetele ar fi beneficiarii direcți ai acestei campanii, deoarece ar contribui la o reprezentare mai echitabilă a genurilor în peisajul urban, fapt care le-ar putea aduce un sentimnent de incluziune în comunitatea locală, mai ancorată în prezent.
 • Reprezentantele tinerei generații de fete, aflate în plin proces de descoperire a identității și a vocației, cu precădere elevelor și studentelor. Vârful de interes este reprezentat de intervalul de vârstă 14-19 ani, deoarece în acea perioadă fac primii și cei mai importanți pași în alegerea carierei – admiterea la liceu și la facultate. Dar vizate cu precădere mai sunt și intervalele 7-13 ani, 20-25 ani.
 • Femeile din toate categoriile de vârstă >30 ani, care se redescoperă pe sine într-o anumită etapă a vieții și au nevoie de inspirație și sprijin
 • Ca beneficiari indirecți, mamele și personalul din educație, în principal, iar secundar, persoanele apropiate tinerei generații, care sunt interesate de tema educației și vin în sprijinul tinerelor.
 • Organizații și grupuri de activiști pentru drepturile femeilor ar fi la granița dintre beneficiarii direcți și cei indirecți, deoarece obiectivele proiectului se înscriu și în agenda lor.
 • Autoritățile locale, factorii de decizie, reprezintă beneficiari indirecți, deoarece popularitatea lor depinde de măsuri incluzive, racordate celor de la nivel european. În același timp, în parteneriat cu ele se pot implementa schimbările.
 • Și nu în ultimul rând, în rândul beneficiarilor indirecți se încadrează întreaga societate, care include și bărbații (tați, frați, parteneri de viață, fii) care susțin valorile feminismului, în sensul de promovare a egalității șanselor și recunoașterea meritelor genului, negate sau desconsiderate de-a lungul istoriei.

OBIECTIVE

 • Ca urmare a constatării situației, ne-am propus ca, prin produsele proiectului, integrate într-o campanie de awareness, să aducem CONȘTIENTIZARE asupra proporției puternic dezechilibrate dintre numărul de străzi care denumesc personalități feminine și cele care denumesc personalități masculine și care limitează amprenta feminină asupra spațiului urban. (incluziune de gen)
 • În același timp, ne dorim să creștem VIZIBILITATEA câtorva dintre personalitățile feminine care au dat numele unor străzi din București, pentru a înțelege rolul jucat de ele în perioada istorică pe care au traversat-o și contribuțiile aduse de acestea societății.
 • Un alt obiectiv este EDUCAREA publicului referitor la patrimoniul cultural, într-un mod interactiv (edutainment), folosindu-ne de instrumentele artei și tehnologiei (animații video – ca limbaj artistic ACCESIBIL tuturor categoriilor de public, aplicație, filtru AR, expoziție mobilă găzduită într-un autobuz). Informațiile sunt accesibile pentru o perioadă limitată, în cadrul unei expoziții mobile în 3 puncte din oraș, cât și online, cu tentă de permanență.
 • După conștientizare, educare și accesibilizare, un alt obiectiv vizat este CONTRIBUȚIA COMUNITĂȚII, caracterul participativ. Astfel, locuitorii orașului pot deveni parte din demersul de a îmbogăți spațiul urban, pentru început în mod virtual, propunând o personalitate feminină preferată, remarcabilă prin talentele și valorile sale, care să redenumească o stradă.
 • Măsurarea gradului de relevanță al demersului, printr-un chestionar care să centralizeze propunerile și argumentele pentru noi denumiri de străzi cu personalități feminine.
 • Pe termen lung, dacă demersul se dovedește a fi apreciat, putem merge mai departe cu rezultatele, avansând o petiție și alți pași care să ducă la concretizarea redenumirii măcar a unei străzi din București
 • De asemenea, ne dorim continuarea seriei animate, prin adăugarea de personalități feminine noi.

ACTIVITĂȚI, PRODUSE ALE PROIECTULUI

În vederea atingerii acestor obiective, am propus 4 activități:

 • Prima în ordine cronologică este realizarea unei serii de 7 animații educative. Fiecare episod este dedicat unei personalități feminine care se regăsește deja în nomenclatorul stradal. Personalitățile feminine au fost alese pe criterii cât mai diverse: Regina Maria a României, Maria Tănase, Elena Caragiani-Stoenescu, Maria Rosetti, Ecaterina Teodoroiu, Eliza Leonida Zamfirescu și Regina Elisabeta a României. Episoadele vor fi găzduite în primul rând pe Youtube și vor accesibile permanent pe toate rețelele sociale ale proiectului (Facebook, Instagram, TikTok, Youtube). De asemenea, pentru un timp limitat (3 zile), vor fi disponibile spre vizionare în cadrul expoziției mobile.
 • O altă activitate este o expoziție mobilă, inedită, găzduită în interiorul unui autobuz reomologat, reinventat ca spațiu expozițional. incluzând echipamente tehnice (ecrane, ecran touchscreen, lumini, proiecție). Expoziția se va întinde pe parcursul a 3 zile consecutive de weekend și în fiecare zi va fi prezentă într-un alt loc al Bucureștiului, pentru a fi accesibilă cât mai multor locuitori. În cadrul expoziției vizitatorii vor accesa o aplicație interactivă de pe un totem cu touch screen, cu ajutorul căreia își vor testa cunoștințele despre modul în care sunt localizate cele 7 străzi pe harta Bucureștiului. Consecutiv și individual, se va declanșa vizionarea episoadelor pe un ecran mare. În interiorul autobuzului vor fi expuse și portrete ale celor 7 personalități feminine, însoțite de QR codes, care vor face trimitere spre pagini cu conținut dedicat.
 • Pentru a genera o experiență colaborativă de îmbogățire a patrimoniului cultural, precum și pentru a evalua gradul de relevanță a subiectului pentru public, vom desfășura o campanie virtuală de includere de noi personalități feminine în nomenclatorul stradal. Un instrument va fi chestionarul care va colecta date despre personalitățile propuse de public și argumentele din spatele propunerii.
 • O altă componentă va fi folosirea unui filtru AR pentru Instagram, cu ajutorul căruia locuitorii vor putea înlocui, virtual, numele unei străzi existente, cu cel al unei personalități preferate.

În final, ne dorim să descoperim META MUZELE care inspiră în prezent grupurile țintă vizate și să contribuim implicit la revelarea nevoii reale de a avea o amprentă feminină mai accentuată la nivel urban, care să cultive sentimentul de incluziune și acceptare în sânul orașului pe care îl numim “acasă”.

Prin promovarea personalităților feminine în harta culturală a Bucureștiului, proiectul își propune să contribuie la promovarea egalității de gen, la crearea unui mediu inclusiv, primitor și empatic, precum și la promovarea unui mediu sigur și protector în oraș.

Partenerii noștri în acest demers sunt IQads, Asociația Retina-Timpan, www.bloomevnt.com, ISCOADA, Radio România Cultural, Room For Magic, Asociația Muze – Asociația pentru Teatru-Film-Muzică-Dans și Sneaker Industry.

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

FAQ - Întrebări frecvente despre META MUZE

1. Ce este proiectul „META MUZE”?

„META MUZE” este un proiect urban care își propune să aducă în prim-plan muzele feminine care au inspirat arta, cultura și creativitatea. Acest proiect implică denumirea de străzi după aceste muze, într-un efort de a împărtăși povestea lor și de a conserva amintirea și valorile lor în spațiul public.

2. Ce este o muză?

O muză este o figură mitologică sau simbolică care inspiră artiștii și creatorii. În mitologia greacă, muzele sunt nouă zeițe ale artelor și științelor, fiecare având domeniul său specific de influență.
Calliope (muza poeziei epice), Erato (muza poeziei lirice și a muzicii), Euterpe (muza muzicii și a poeziei muzicale), Melpomene (muza tragediei), Terpsichore (muza dansului și a corului), Polyhymnia (muza cântecelor și a retoricii), Thalia (muza comediei) și Urania (muza științelor și a astronomiei) – În majoritatea legendelor se vorbește despre cele nouă muze, surori născute din zeita Mnemosyne, zeița memoriei. Tatăl lor era însuși Zeus, conducătorul Olimpului. Ele nu sunt doar patroane ale artelor, primind de la mama lor și puterea cunoașterii tuturor lucrurilor. Muzele au reprezentat influențe integrale în Grecia antică, însă influența lor a pătruns în multe epoci.

3. Ce reprezintă termenul „meta” în numele proiectului?

Termenul „meta” înseamnă „în afara”, „peste” sau „dincolo”. În acest context, „META MUZE” sugerează o explorare a muzelor dincolo de limitele obișnuite ale cunoașterii, aducându-le în atenția publicului într-un mod inovator,  în multiple straturi și limbaje.

Zilnic, trăim cu o nevoie tot mai mare de a cultiva o abordare holistică a complexității lumii. În acest context, femeile moderne au depășit conceptul de muze și au devenit o forță creatoare puternică, independentă sau de sine stătătoare. În trecut, femeile erau adesea considerate doar subiecte ale inspirației pentru artiști și creatori, dar astăzi, ele își pot exprima creativitatea și pot fi la fel de influente în lumea artistică și culturală ca bărbații.

Femeile moderne sunt active într-o varietate de domenii creatoare, inclusiv în muzică, literatură, artă, film și televiziune. Ele au fost inspirate și influențate de propriile lor experiențe, lupte și succese și își exprimă aceste perspective și experiențe prin intermediul artei și a creației.

De asemenea, femeile moderne sunt și modele și surse de inspirație pentru generațiile viitoare de femei. Ele reprezintă o voce puternică în lumea creativă, culturală, științifică și își folosesc platformele pentru a promova cauze importante, cum ar fi egalitatea de gen și drepturile femeilor.

Aceste meta-muze pot fi artiste, activiste, lideri sau oricare altă tipologie care inspiră și îi motivează pe ceilalți prin propriile lor acțiuni și realizări, să își urmeze visele.

4. Ce sunt Muzele Urbane?

Muzele Urbane sunt femei remarcabile, reale sau simbolice, care au influențat în mod semnificativ cultura și creativitatea într-un oraș sau comunitate. Prin alegerea să le dedice străzi, „META MUZE” aduce un omagiu acestor figuri notabile și încurajează oamenii să le descopere povestea.

5. Există cu adevărat Muze Urbane?

Da, Muzele Urbane reprezintă femei reale sau simbolice care au avut un impact semnificativ asupra culturii și creativității într-un anumit context urban. Acest proiect își propune să le aducă în atenție și să recunoască contribuția lor.

6. Care este rolul orașului sau al casei în viața unei muze și invers?

Orașul poate fi o sursă de inspirație pentru o muza, oferind elemente arhitecturale, culturale și sociale care alimentează creativitatea. De asemenea, locuința unei muze poate deveni un sanctuar personal, un spațiu în care să-și dezvolte ideile și să-și găsească echilibrul.

7. Cum pot participa la proiectul „META MUZE”?

Dacă doriți să contribuiți la proiectul „META MUZE”, puteți sugera figuri feminine notabile din cultura sau istoria orașului care merită să fie onorate printr-o stradă. De asemenea, puteți susține proiectul prin participarea la evenimente și promovarea acestuia în comunitate.

8. Ce obiective urmărește proiectul „META MUZE”?

Proiectul „META MUZE” are ca obiectiv principal să împărtășească poveștile muzelor feminine cu accent pe valorile lor și să stimuleze curiozitatea și înțelegerea publicului față de contribuția lor la cultură, creativitate și societate. De asemenea, proiectul își propune să creeze o conexiune între trecut și prezent prin intermediul străzilor denumite după aceste figuri. Iar din prezent, prin inspirație, să contribuie la un viitor în care fetele de azi vor fi muzele de mâine, încrezătoate în propriile forțe și talente.

9. Cum poate proiectul „META MUZE” influența comunitatea?

Proiectul „META MUZE” poate să aducă o nouă dimensiune culturală orașului, să crească conștientizarea asupra moștenirii culturale a muzelor feminine și să inspire în special tinerii să se conecteze cu istoria și creativitatea locală.

10.  În București, din totalul de 5221 de străzi, piețe și pasaje, câte poartă nume de personalități feminine?

Doar 53 poartă nume de personalități feminine, reprezentând 3.5% din străzile cu nume de personalități. [sursa: studiul Orașul non(sexist), din 2015]