Elisa Leonida Zamfirescu

Episodul 6. Elisa Leonida Zamfirescu

91 Views META MUZE

Client

Date

October 31, 2023

My Team

Andreea Petrovici - Ilustrator/ Designer

Cristian Ghiță - Animator/ Motion Designer

Lavinia Petrariu - Production Manager/ VO/ Scenariu

Daniel Petrariu - Artist New Media/ Sunet

Category

META MUZE

About Project

„Cea mai silitoare dintre silitori“. Așa este apreciată Elisa Leonida, la absolvirea Academiei din Berlin, după ce navigase printre prejudecăți încă de la admitere, în România fiindu-i refuzată cu totul. Devine astfel prima femeie inginer din Germania și din România și printre primele din lume.

Ca membră a Crucii Roşii, ajută şi conduce mai multe spitale de campanie în timpul războiului, fiind decorată inclusiv cu „Medalia de Război a Republicii Franceze“.

Chimia pare să fie o pasiune de familie, pe care o împărtășește atât cu soțul ei, cât și cu una dintre fiice. 

Elisa Leonida Zamfirescu își începe îndelungata carieră în proaspătul Institut de Geologie din România. Conduce în jur de 12 laboratoare, Participa la studii de teren pentru a descoperi resurse naturale, analizează mineralele și apa potabilă. Cercetează rolul sulfatului de cupru în protecția plantelor și rolul bentonitei în filtrarea vinului.

Neobosită, la 75 de ani militează pentru dezarmare, depunând o plângere la Londra cu privire la pericolele armelor atomice, încă o dovadă a conștiinței vocației puse în slujba umanității.

Calitățile/ Valorile Elisei Leonida Zamfirescu

  1. CEA MAI SILITOARE DINTRE SILITORI. PRINTRE PRIMELE FEMEI INGINER DIN LUME
  2. CURAJ ȘI CONTRIBUȚIE
  3. PASIUNE PENTRU CHIMIE ȘI PIONIERAT ÎN CERCETARE
  4. CONȘTIINȚA VOCAȚIEI ȘI ACTIVISM PENTRU PACE

Repere biografice

Elisa Leonida Zamfirescu (10 noiembrie 1887 – 25 noiembrie 1973) a fost o ingineră și inventatoare din România, șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României. 

Elisa Leonida s-a născut la Galați, într-o familie de intelectuali. A avut 10 frați. Anastase Leonida, tatăl Elisei, era de formație militar și din acest motiv familia Leonida a fost nevoită să se mute foarte des. Elisa Leonida a studiat clasele primare la școala din Galați. A continuat cursurile la Școala Centrală de Fete din București. După terminarea studiilor liceale s-a înscris la Școala de Poduri și Șosele din București, însă a fost respinsă din cauza faptului că era femeie. Prejudecățile timpurilor ei nu permiteau unei reprezentante a sexului frumos să urmeze o școală la care erau numai bărbați. După eșecul de la Școala de Poduri și Șosele din București, Elisa Leonida a încercat să se înscrie la alte școli tehnice, însă s-a lovit de aceleași prejudecăți.
În 1909 a decis să părăsească România și a plecat în Germania mânată de dorința de a deveni inginer. S-a înscris la Academia Regală Tehnică din Berlin, devenind astfel prima femeie student aici. Nici admiterea la Academia Regală Tehnică din Berlin nu s-a dovedit un lucru ușor.
Decanul Hoffman, cel care conducea școala tehnică, a încercat să o convingă că rolul femeii este la cratiță. În ciuda acestui lucru, românca a reușit să fie admisă și a urmat cursurile școlii unde erau înscriși numai bărbați. Pe parcursul studenției a continuat să se lovească de prejudecăți.
Mulți colegi și chiar profesori au ocolit-o pe motiv că era femeie, considerând că locul ei era la cratiță, și nu în sala de curs. Și-a convins atât colegii, cât și profesorii, a reușit să termine școala în 1912 fiind catalogată drept cea mai silitoare studentă. Faptul că o femeie reușise să învingă într-un domeniu adresat exclusiv bărbaților nu a fost trecut cu vederea de presa vremii.
Numele primei femei inginer in lume a făcut înconjurul presei și realizarea ei a fost mediatizată și în presa vremii din România. În 1912, ziarul Minerva îi dedica un articol cu titlul: „Elisa Leonida, prima femeie inginer din țara noastră și din Germania”.
„O compatrioată a noastră, domnișoara Elisa Leonida, în loc să studieze Literele sau Medicina, sau mai rău, Dreptul, a studiat ingineria la Charlottemburg. În inginerie viitorul femeilor e mare, domnișoara Elisa Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obținând diploma de inginer” (ziarul „Minerva”, 1912).
După ce numele ei a ajuns celebru, românca a primit mai multe oferte de muncă de la firme mari din străinătate. A preferat însă să se întoarcă în țară, unde s-a angajat la laboratorul Institutului Geologic Român din București. A lucrat ca laborant, până la izbucnirea Primului Război Mondial, când a plecat pe front cu organizația Crucea Roșie, ajutând şi conducând mai multe spitale de campanie, fapt pentru care a fost decorată.
În timpul războiului l-a cunoscut pe inginerul Constantin Zamfirescu cu care s-a căsătorit chiar pe front. Cei doi ingineri și-au legat destinele în 1918, iar la eveniment a fost prezentă și Regina Maria. După război, și-a continuat activitatea la Institutul Geologic. A condus mai multe laboratoare de analize geologice, s-a preocupat de analiza apei potabile, a diverselor minerale, petrol, gaze, cărbuni, bituminide solide, roci de construcție și de prepararea minereurilor.
De-a lungul carierei ei profesionale a semnat 85.000 buletine de analize. Rezultatele acestor analize au fost publicate în seria „Studii economice”, editată de Institutul Geologic. A scris o serie de monografii precum Contribuțiuni la studiul bauxitelor din România (1931) și Studiul chimic al cromitelor din Munții Orșovei (1939).
A fost profesoară de fizică și chimie la Școala de Fete „Pitar Moș” și la Școala de Electricieni și Mecanici. A profesat până la data de 1 mai 1963.
La data când a acceptat să iasă la pensie avea 75 de ani. În calitate de președinte al Comitetului de luptă pentru pace din Institutul Geologic, a luat atitudine față de înarmarea atomică, adresând un protest competent și justificat comisiei de dezarmare din Londra. Intervenția sa în care a atras atenția asupra pericolului armei atomice a fost comunicată oficial la ONU.
Elisa Leonida Zamfirescu a fost prima femeie membră A.G.I.R. și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare. A încetat din viață la 25 noiembrie 1973, la vârsta de 85 de ani.

Share Project

Leave us a comment